Ales stenar

BORNHOLM

Ales stenar

Ligger i Skåne ved det lille fiskerleje Kåseberga

ca. 18 km øst for Ystad

Ales stenar

I Kåseberga havn fører en sti 600 meter op til Ales stenar, hvorfra man i klart vejr kan se Bornholm.


De 59 sten er rejst i en formation som et skib med en længde på 67 meter og en maks. bredde på 19 meter. Stenene er rejst på en bakke 37 meter over havet med storslået udsigt over Østersøen.

Skibssætning eller sol-kalender?

Der er to helt forskellige meninger om, hvilken funktion Ales stenar har haft, og hvornår anlægget er opført. Arkæologer fra det statslige Riksantikvarieämbetet har længe hævdet, at Ales stenar er en skibssætning fra den sene bronzealder (1000 - 500 f.kr.) eller yngre jernalder (500 - 1.000 e.kr.)., og at stedet sandsynligvis har fungeret som gravplads.


På den anden side holder en gruppe mennesker uden for det etablerede videnskabelige miljø på, at Ales stenar er en stor solkalender og et solur, der stammer helt tilbage fra Bronzealderen.

Tilfældigt eller ej, så er Ales stenar orienteret sådan, at "skibets forstævn" peger præcis mod solnedgangen ved sommersolhverv (årets længste dag) i juni, og "agterstævnen" peger mod solopgangen ved vintersolhverv (årets korteste dag) i december.

Sten peger på solopgange og solnedgange

Også de enkelte sten peger præcis mod solens opgang og nedgang i et interval på 30 dage, set fra centrum af stensætningen. Vikingernes kalender begyndte ved vintersolhverv omkring den 23/12 og bestod af 360 dage fordelt på 12 måneder med 30 dage i hver. En kalender, der ifølge folkene bag solkalender-teorien, må stamme tilbage fra Bronzealderen, hvor stensætningen er opført.

For solopgangen 23/1, 22/2, 24/3 osv. sker præcis ud for en sten, set fra centrum af stensætningen, vel at mærke når man korrigerer for solbanens forskydning siden Bronzealderen og de 1,5 meter sand, der efterhånden er blevet aflejret på stensætningen, hvorfor datidens mennesker har set stenene fra et lidt lavere perspektiv. Hele anlægget er opstillet efter solbanen i 11 måneder på hver 30 dage og en måned på 35 dage.

I dag fortsætter mennesker med at spekulere over Ales stenar, et monument mellem jord, himmel og hav.


Copyright ©  All Rights Reserved