Helleristninger

BORNHOLM

Helleristninger

Madsebakke ved Allinge

 

Hendes Majestæt Dronning Margrethe II bliver sat ind i helleristningernes mysterier af museumsassistent Mogens Jensen ved besøget på Stakkebakken den 25.maj 2005

Madsebakke er en klippeskråning mellem Sandvig og Allinge, kendt for sine omfattende helleristninger fra yngre bronzealder

(ca. 1100-500 f.Kr.).

Madsebakke helleristningsfelt er Danmarks største med fjorten skibsbilleder, fem hjulkors, fem fodfigurer og mange skåltegn. Fodfiguren peger mod solen ved solopgang ved sommersolhverv.

 

Madsebakke har været et betydende kultsted i bronzealderen. To andre helleristningsfelter i nærheden blev i slutningen af 1800-tallet bortsprængt i forbindelse med brydning af granit.

 

Adressen er: Stadionvej 1, 3770 Allinge

 

Et hav af skibe

På Madsebakke, Danmarks største helleristningsfelt, kan du se 14 skibe. Sammen med skibene på de to forsvundne naboristninger giver det mindst 32 skibe, en hel flåde.

I bronzealderen var skibet det vigtigste transportmiddel. Kun ved hjælp af skibet kunne man skaffe den eftertragtede bronze. Også i den guddommelige verden var skibet vigtigt. Det var solskibet, som sikrede solens evige bevægelse. På et skib kan du se et solbillede på et stativ. Forestil dig, at skibe lige neden for helleristningerne sejlede i solparade, hvor solbilleder blev fremvist. Måske blev miniatureskibe frembåret på Madsebakke.

Der er også mange andre hellige figurer som skåltegn, fodspor, cirkler og hjulkors. Du kan se det fineste af alle hjulkors, med skåltegn inde i hjulkorset og i en krans udenom.

 

Tryk her for at se billederne fra vores besøg.

 

Opmalede detaljer

 

 

 

 

solbillede på stativ

Det fineste hjulkors med skåltegn inde i korset

Copyright © All Rights Reserved